Byar på Korfu

Acharavi
Huvudorten på Korfus norra kust heter Acharavi, och ligger ungefär fyra mil från Korfu stad. Det är en livlig stad med många affärer och nattliv. Längs med hela staden, hela tre kilometer, sträcker sig den vackra sandstranden Acharavi Beach. Hit lockas många barnfamiljer av den gyllene sanden och det långgrunda vattnet (det är verkligen långgrunt, uppemot 50 meter ut från stranden, vilket är ovanligt på en grekisk ö). Stranden kantas av restauranger, kaféer och barer som har öppet både dag och natt. I bergen bakom Acharavi går några av världens finaste cykel- och vandringsleder genom vackra olivlundar och doftande pinjeskog.

Agios Georgios
Agios Georgios är en ganska liten och lugn resort, med en vidsträckt sandstrand. Här finns ändå gott om tavernor och restauranger, både längs huvudgatan och utmed stranden. Det finns också en del butiker längs huvudgatan. Om du tröttnar på lugnet kan du ta lokalbussen de tre milen till Korfu stad, för att uppleva lite mer stadsliv.

Barbati
Ungefär halvvägs till Kassiopi, två mil norr om Korfu stad, ligger Barbati. Här finns en av de vackraste och lugnaste stränderna på ön, med helt kristallklart vatten. Själva byn är avslappnad och lugn, men det finns en hel del restauranger och barer. Barbati är en perfekt ort för dig som prioriterar lugnt strandliv under din vistelse.

Dassia
Dassia är en liten turistort, ungefär en mil norr om Korfu stad. Orten är byggd kring den riktigt långa och smala stranden, där tavernor, turistbutiker och barer trängs. Här hittar du också gott om möjligheter till olika vattensporter. Till Korfu stad kommer du lätt med buss eller taxi.

Gouvia
Gouvia är en liten ort, helt byggd kring turismen. Vill du ha ett bra hotell, med trevlig pool och nära till hyfsade stränder, så är det här platsen för dig. Från Gouvia går det en del badbåtar till finare stränder, och du har också nära till Korfu stad.

Kassiopi
Kassiopi längst upp på östkusten var länge en liten fiskeby, men riktar sig idag i allt större utsträckning till turister. Småskaligheten kvarstår dock. Här finns inga stora hotell, och både stränder och tavernor finns på gångavstånd. På kvällarna äter du kring hamnen eller det lilla torget, och det är också här du hittar byns barer och kaféer.

Kavos
På Korfus sydkust ligger Kavos, ungefär en timmes bilfärd från Korfu stad. Här finns många barer och restauranger, och Kavos är känt för att vara partyorten på ön. Men utöver ett bra nattliv erbjuder Kavos också fina vandringsleder i bergen, med hänförande utsikt. Orten har en lång sandstrand som heter Kavos Beach, en mycket populär strand med vattensporter, restauranger och kaféer.

Allra längst söderut på Korfu, ca 5 km från Kavos, ligger en undangömd sandstrand som heter Arkoudilas Beach. Här är chansen stor att du kan bada och njuta av stranden med de omgivande höga klipporna helt ifred, då den är relativt otillgänglig (det går en grusväg ner till stranden) och saknar tavernor och kaféer.

Korfu stad
Huvudorten Korfu stad ligger ungefär mitt på öns östra kust och kommunen har cirka 40 000 invånare. Staden domineras av det venetianska arvet men har också, precis som resten av ön, franska och brittiska influenser.

Staden är byggd på en udde, och kan delas upp i den tätbebyggda, venetianska "Old Town" i norr och "New Town", som är den nyare stadsdelen i söder. Från det gamla fortet "Palaio Frourio" har du en fantastisk utsikt över staden och gamla stan som faktiskt finns med på Unescos världsarvslista sedan 2008. Det vilar en sällsam kosmopolitisk känsla över staden där de smala gränderna i gamla stan från den venetianska tiden möter den brittiska cricketbanan på Spianada. Om du tycker om historia och arkitektur har Korfu stad mycket att erbjuda med vackra byggnader, museum, kyrkor och kloster.

I Korfu stad finns också många mysiga kaféer att välja på, och här hittar du också några av öns bästa restauranger. Väljer du att bo på någon annan ort på ön, så är det ett måste att åka till Korfu stad, gärna flera gånger under din vistelse, för att insupa den sköna atmosfären. Väljer du att bo i Korfu stad, är Arcadion Hotel Corfu ett utmärkt val, nära till det mesta av det bästa. Från staden har du sedan ett utmärkt utgångsläge för att utforska ön med egen hyrbil.

Paleokastritsa
En av de vackraste byarna på Korfu ligger på västkusten, ungefär 2,5 mil från Korfu stad. Byn har blivit allt mer populär på senare år, och under högsäsong kan det bli rätt trångt här. Åker du till Korfu utanför den absoluta högsäsongen är Paleokastritsa en väldigt mysig by att bo i. Det finns inte mindre än tre olika bukter med stränder på nära avstånd från byn, och två mindre sandstränder som bara kan nås med taxibåt. Missa inte ett besök på klostret Theotokos, som tronar på en klippa ovanför huvudstranden.

Roda
Roda är en liten, lugn fiskeby, nära Acharavi på Korfus norra kust. Hit kommer de flesta turister för att ta det lugnt, äta god mat och njuta av den vackra naturen. Byn har restauranger, några barer och en strand.

Sidari
På nordkusten, ungefär en timmas bilfärd (3,5 mil) från Korfu stad, ligger Sidari, en av de mest populära semesterorterna på Korfu. Här ligger vackra sandstränder och stenstränder med lena klapperstenar omgärdade av lummigt gröna skogar. I centrala Sidari hittar du många restauranger, kaféer, barer och klubbar och kan också handla de traditionella lokala varorna från Korfu; olika produkter från olivträden, läder, smycken, guld och silver och så klart Kumquat-likör.

Nära centrum hittar du huvudstranden, en lång sandstrand som lockar många turister. Skulle du bli hungrig kan du välja mellan flertalet kaféer och restauranger där.

Från Sidaris lilla hamn går också utflyktsbåtar till de små öarna Othoni, Mathraki och Erikoussa, med fantastiska grottor och turkost vatten.

I Sidari bör du inte heller missa Canal d'Amour eller "Kärlekens tunnel", några små men fantastiskt vackra och natursköna stränder med märkliga geologiska formationer. Branta klippor omger de små vikarna, där vågorna genom hundratals år har slipat berget och skapat olika tunnlar. Det sägs att den som simmar genom kärlekstunneln med sin älskade får evig kärlek. En liten varning dock - se upp om det blåser mycket, då kan det bli rejält farligt vid de branta klipporna.

Prisvärda resor till Korfu >>